Επιλογή Σελίδας

Οξεία Μέση Ωτίτιδα

Οξεία Μέση Ωτίτιδα

Οξεία Μέση Ωτίτιδα (ΟΜΩ)
Με τον όρο οξεία μέση ωτίτιδα αναφερόμαστε στη φλεγμονή του μέσου ωτός (πίσω από το τύμπανο) που προκαλείται από ιούς και βακτήρια. Είναι από τις πιο συχνές παθήσεις της παιδικής ηλικίας ενώ λιγότερο συχνά προσβάλλονται και ενήλικες. Χαρακτηριστικό είναι ότι περισσότερο από το 40% των παιδιών θα παρουσιάσουν 1 έως 3 επεισόδια ΟΜΩ μέχρι την ηλικία των 3 ετών. Συνήθως η εμφάνιση της πάθησης ακολουθεί την εποχιακή εκδήλωση των λοιμώξεων του αναπνευστικού τους χειμερινούς μήνες. Υποτροπιάζουσα ΟΜΩ ορίζεται η εμφάνιση 3 ή περισσοτέρων επεισοδίων σε διάστημα 6 μηνών, ή 4 ή περισσοτέρων σε διάστημα 1 έτους.

Αίτια
Ιοί:

  • Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός
  • Ινφουέντζα
  • Παραινφλούεντζα
  • Ρινοιοί
  • Αδενοιοί

Βακτήρια:

  • Πνευμονιόκοκκος
  • Αιμόφιλος
  • Μοραξέλλα
  • Στρεπτόκοκκος
  • Σταφυλόκοκκος

Μηχανισμός Φλεγμονής
Οι τρόποι μόλυνσης του αυτιού  από ιούς και βακτήρια είναι τρεις. Είτε μέσω της ευσταχιανής σάλπιγγας, του λεπτού αυτού αγωγού που συνδέει τη μύτη με το αυτί, είτε μέσω της κυκλοφορίας του αίματος ή τέλος διαμέσου του τυμπάνου εάν υπάρχει ρήξη ή έχει τοποθετηθεί σωληνίσκος αερισμού. Ο πιο συχνός τρόπος είναι ο πρώτος κι έτσι εξηγείται η παρουσία παρόμοιων μικροοργανισμών στη μύτη και στο αυτί.

Συμπτώματα
Η πάθηση μπορεί να ξεκινήσει με μια μικρή ενόχληση στο αυτί και μπορεί να εξελιχθεί αρκετά γρήγορα. Έντονος πόνος, πτώση της ακοής, εμβοές, ζάλη , πυρετός και καταβολή είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα. Στα μικρά παιδιά και στα βρέφη συνυπάρχει έντονος εκνευρισμός και κλάμα όταν ερεθίζουμε το λοβίο του αυτιού, ανορεξία και δυσκολία στον ύπνο. Όταν προχωρήσει η ΟΜΩ μπορεί να συμβεί ρήξη του τυμπάνου κι έξοδος πυώδους υγρού στον πόρο  του αυτιού ενώ ο ασθενής θα νιώσει προσωρινά ανακουφισμένος από τα έντονα συμπτώματα.

Διάγνωση
Η λήψη λεπτομερούς ιστορικού θα θέσει τη βάση της διάγνωσης η οποία θα επιβεβαιωθεί με την ωτοσκόπηση είτε με ωτοσκόπιο χειρός είτε με το μικροσκόπιο. Έντονα ερυθρή τυμπανική μεμβράνη η οποία προβάλλει είναι η κλασσική κλινική εικόνα.

Θεραπεία
Δεν είναι σκόπιμο οι ασθενείς να ξεκινούν αντιβιοτική αγωγή χωρίς πρώτα να ζητήσουν την συμβουλή του ιατρού τους. Μία παροδική ενόχληση στο αυτί μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι φλεγμονής αλλά ενδέχεται να οφείλεται και σε πολλούς άλλους παράγοντες παθολογικούς και μη. Εάν κριθεί απαραίτητη η θεραπεία συνήθως χορηγούνται ευρέος φάσματος αντιβιοτικά στα οποία δεν είναι αλλεργικός ο ασθενής, πάντα με τη συνοδεία παυσίπονων και αντιπυρετικών για να υπάρξει άμεση ανακούφιση.

Share This